28.11.2012

Täydellisen päivän maki kurkusta ja ravustaPerjantaina alkupaloksi valikoitui pitkäaikainen lempparini: Makirullat kurkusta ja ravusta. Ohje on alunperin Täydellinen päivä - ruokaretki Pohjoismaissa nimisestä kirjasta, joka perustuu samannimiseen televisiosarjaan. Sarja tuli tv:stä jo vuosia sitten, mutta se esitetään nyt uusintana. Ensimmäinen jakso taisi juuri ilmestyä Avalla. Sarja tulee myös katsottavaksi Katsomoon. Eikä tämä ole suinkaan ainoa kokeilemani ohje kyseisestä kirjasta; testiin on aiemmin päätynyt mm. Raakoja Grönlannin katkarapuja ja piparjuurivaahtoa, Ostereita erilaisilla vinegreteillä, Fenkolia tillin ja korianterin kera, Ruskistettuja kampasimpukoita ja mustikkavinegrettiä sekä Mansikkadaiquirit.

Kirjassa ja ohjelmassa kokkeina ovat Sara La Fountain, Claus Meyer, Tina Nordström ja Andrea Viestad. Kaikki kokkailevat omien maidensa paikallisia ruokia ja juomia, sekä esittelevät matkailunähtävyyksiä.


Saran matka vie Karjalaan, Ahvenanmaalle, Helsinkiin ja Ranskan Cognaciin (isä amerikanranskalainen) ja Tanskalainen Claus tutustuttaa Grönlantiin, Løgstøriin ja Norjan vuorille. Ruotsalainen Tina reissaa Gotlantiin, Götan kanavaan ja Tukholmaan, Norjalainen Andreas puolestaan Norjan vuonoille, Lofooteille ja Fröyaan.


Tätä Andreas Viestadin (Fröyan alueen) ohjetta on siis tullut kokeiltua jo useampaan otteeseen, monin eri tavoin varioituna. Alkuperäiseen ohjeeseen tulisi käyttää ravunsaksia, mutta jo senkin puolesta että niitä on vaikeampi hankkia, ne eivät ole myöskään yhtä hyviä koostumukseltaan ja maukkaus on myöskin aivan eri luokkaa.

Originalissa ohjeessa oleva makea sinappi on tullut korvattua yleensä ihan perinteisellä Dijon sinapilla, mutta tällä kertaa korvasin sen jo aikaa sitten saamasta Dijon sinappi-lahjapakkauksen Dijon aux Noix, eli pähkinällä maustetulla sinapilla. Sitä olis pitänyt laittaa varovaisemmalla kädellä, sillä nyt siitä tuli hieman liian pistävä maku. Se voi myös olla että lipasutin hieman liikaa valkosipulia? Tein nimittäin vain puolikkaan satsin, niin se valkosipulin puolitus on aina vähän niin ja näin.


Makit kurkusta ja ravusta

10 kappaleeseen tarvitset

1 - 2 kurkkua
10 keitettyä jättiravun pyrstöä
2 rkl majoneesia
1 hienonnettu valkosipulinkynsi
purjon vihreää ja valkoista osaa leikattuna ohuiksi tulitikkumaisiksi suikaleiksi
10 pientä oksaa tilliä
(makeaa ruotsalaista) sinappia

Cocktail tikkuja kokoamiseen

Katkaise kurkusta päät, leikkaa ne noin 10 cm pituisiksi pötköiksi ja viipaloi niistä juustohöylällä levyjä (jätä ensimmäiset ja viimeiset pois). 
Levitä levyille vähän majoneesi-sinappiseosta, purjosuikaleita, tupsu tilliä sekä ravunpyrstö. Pyöritä levyistä rullia ja kiinnitä ne kiinni cocktail tikuilla (niin ne on myös helpompi syödä).Ei kommentteja:

Lähetä kommentti