2.11.2012

Maa-artisokkakeitto


Tässä syksyn mittaan on tultu oltua kipeänä kerran jos toisenkin. Kipeänä kaipaa jotain helppoa ja hyvää syötävää - eritoten kun kipeänä ruokahalukin on usein vähän kateissa.

Maa-artisokka on alkujaan intiaanien viljelykasvi ja kotoisin Perusta. Itselleni tuli uutisena se, että maa-artisokka ei ole oikeasti mitenkään läheistä sukua latva-artisokalle, vaan se kuuluu auringonkukkien sukuun.  Noin muutoin sitä kasvatetaan samaan tapaan kuin perunaa.

En tunnustautunut maa-artisokan ystäväksi ensimmäisten maistelukertojen jälkeen, mutta mitä enemmän olen syönyt sitä, sitä enemmän pidän siitä! Samalla tavalla on tosin ollut juustojen, avokadon, viinien, oliivien ja niin monen muunkin maun kanssa. Maistelemalla oppii pitämään uusista mauista ja yllätyksiä löytyy aina.

Tunnustettakoon, etten ole vielä käyttänyt sitä kuin keittoihin. Ravintoloissa on sen sijaan saanut törmätä moniin erilaisiin valmistustapoihin, kuten viime visiitilläni ravintola Askissa, kun sitä tarjoiltiin riistan lisukkeena pääruoassa. Seuraavalla kerralla voisinkin koittaa jotain ihan muuta?

Halutessasi voit käyttää myös ihan yhtä hyvin kasvislientä jos haluat keitosta kasvisversion.

Maa-artisokkakeitto

500 g maa-artisokkia
100 g (salotti)sipulia
oliiviöljyä
7 - 8 dl kanalientä (riippuen kuinka paksua haluat)
1 murskattu valkosipulin kynsi
timjamia
1 laakerinlehti
1 dl kuohukermaa
loraus ruokakermaa ja maitoa
suolaa ja mustapippuria


Kuori ja pilko sipuli(t) sekä maa-artisokat. 

Freesaa sipuleita miedolla lämmöllä oliiviöljyssä, kunnes ne alkavat karamellisoitua. Lisää maa-artisokat ja freesaa vielä viitisen minuuttia. Lisää kanaliemi, valkosipuli ja mausteet.

Keitä, kunnes maa-artisokat ovat kypsiä, riippuen palojen koosta n. 5 – 7 minuuttia. Poista laakerinlehti ja soseuta sauvasekoittimella tasaiseksi keitoksi. Lisää lopuksi kermat ja maito. 
(Voit myös käyttää pelkkää kuohukermaa jos haluat mausta vielä rikkaamman.)

Koristele keitto hyvällä oliiviöljyllä ja tarjoile hyvän leivän kanssa. Itselläni oli tomaatti-oliivifoccaciaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti