9.11.2012

Suppilovahvero piirakka

Vielä jostain päin - lumen vielä valtaamattomilta alueilta - saattaa löytyä sieniä. Jos ei metsästä, niin vähintäänkin sitten kaupan tiskiltä. Toki syksyn sienisaaliita voi alkaa jo tyhjentelemään pakastimesta ja hommata vaikka jätskiä tilalle.

Tunnustaudun sieni fanaatikoksi. Voisin elää vaikka pelkästään niillä, sillä ei ole sieniä josta en pitäisi! Korvasieni, suppilovahvero, herkkusieni, mustatorvisieni, siitakesieni, rouskut - kaikki toimii! Tosin kärpässienet ovatkin sitten ihan oma lukunsa :D
Eikä niitä tarvitse edes uittaa missään kermassa, vaikka niille vain näyttäisi pannua, tai keittäisi ne hyvässä liemessä, niin se riittää.

Sienet taipuvat myös melkeinpä mihin vain: keitoksi, kastikkeeksi, lisukkeeksi, piirakaksi, risottoon, leipään tai vaikka salaattiin. Tässä onkin nyt ihan simppeli piirasohje, johon voi toki käyttää muitakin sieniä kuin suppilovahveroita. Esimerkiksi mustatorvisienet olisivat tässä ihan omiaan. Valmistin tätä minttu-suklaa cupcakejen lisäksi nuoremman pikkuveljeni konfirmaatio juhliin. 


Äidillä oli aivan huimat sienisaaliit, joista osa oli mökiltä, osa ystävättäreltä saatuja ja näin ollen pyyntö piirakkaan tuli häneltä. Lämpimän piirakan seuraksi riitti loistavasti vihreä salaatti. Piirakka kannattaa syödä mieluiten kuumana tai lämpimänä, sillä pohjan rasvaisuus voi tulla muuten hieman äkkijyrkkänä kylmänä.


Suppilovahveropiirakka


Pohja:

Valmista voitaikinaa

Täyte:

4 dl esikäsiteltyjä suppilovahveroita pilkottuna
1 banaani-salottisipuli tai pari salottisipulia
1 solo valkosipuli
3 rkl voita
½ tl jauhettua mustapippuria
1 prk (120 g) smetanaa
2 dl Valio Aura kermaa
2 munaa
n. 150 g juusto raastetta (itselläni oli Cheddaria ja kermajuustoa)

Valmistusohje

Sulata voitaikina ja levitä voidellun se piirasvuoan (Ø 26–28 cm) pohjalle ja reunoille.

Hienonna sipulit. Lisää pannulle voi ja voin sulettua sipulit. Kuullota ja mausta. Ota levyltä ja anna jäähtyä.

Laita hienonnetut sienet samalle pannulle. Älä pese sitä välissä, sillä sipuleista jäänyt rasva riittää hyvin. Kuumenna hitaasti ja anna ylimääräisen nesteen haihtua.

Sekoita sienet ja sipulit keskenään ja lisää seokseen smetana, munat ja juustoraaste. Maista täytettä, lisää tarvittaessa suolaa. Kaada täyte taikinapohjalle.

Paista uunin ala/keskiosassa 200 asteessa n. 40 min.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti