12.12.2012

Uunilohta ja valkosuklaamoussea

Tuntui erittäin hyvältä idealta ottaa itsenäisyyspäivän juhlintojen jälkeen pientä breikkiä kaupungista, joten tartuin äitini kutsuun lähteä nauttimaan mökille hyvästä ruoasta, tunnelmasta ja ennen kaikkea seurasta. Asiaan kuului tietenkin rantasauna ym tilpehööreineen.

Äiti oli suunnitellut illan menuksi lohta salaatin, sekä höyrytettyjen kasvisten 
kanssa (punajuuria, parsakaalia, porkkanaa ja perunaa). Hän ei itse erityisemmin ole suuri lohen ystävä, mutta tietää kaikkien meidän muiden olevan, joten hän päätti valmistaa sitä meidän iloksemme.

Tarkempaa ohjetta en osaa kertoa kun toimin enemmänkin sivusta seuraajana kalan osalta, mutta ainakin lopputulos oli loistava! Eli lohifilee voidellulle uunivuoalle, päälle valkoviiniä niin, että pohjan peittää noin sentin kerros. Päälle vielä vähän sitruunamehua, sitruunapippuria ja Herbamarea.

Sitten alkoi varsinainen "kalanmaunpeitto-operaatio". Päälle tuli vielä silputtuna: 

1-2 pientä salottisipulia
1 tavallinen sipuli
kapriksia
hillosipuleita
pussillinen mantelilastuja 
mustia oliiveja

Kuva tuli otettua jonkin verran ennen kuin se oli saanut kaikki komponenttinsa päälleen, kun luulin sen olevan jo tuossa vaiheessa valmis. Mutta kuvan oton jälkeen mukaan meni ainakin vielä:
herkkusieniä
Mozzarella-juustoraastetta
Aura-juustoa. 

Lopuksi uuniin 20-30 minuutiksi (kalafileen koosta riippuen) 175 asteeseen.


Seuraavana aamuna äiti muisti vielä todeta kurkatessaan jääkaappiin että Aura kerma unohtui laittaa! Totesin että se olisi ollut jo liikaa.

Resepti on tosiaan hyvin helppo ja äärimmäisen varioitavissa. Mukaan voi laittaa lisäksi tai tilalle jotain muuta omaan makuunsa sopivaa (kuten tuoretta tilliä) tai sitten jättää jotain kokonaan pois. Tätä voisi sanoa hyväksi keinoksi tyhjentää jääkaappia niistä iänikuisista säilykepurkeista :)


Jälkkärisuunnitelmakin syntyi sitten lähinnä niistä tarvikkeista mitä kaapeista löytyi. Ainakin kermaa, munia ja muita perustarvikkeita oli, mutta kun löysin viime kesänä jättämäni valkosuklaalevyn (juuri tällaisia tapauksia varten), päätin että suklaamousse olisi näppärä tehdä. Tietenkin sen olisi hyvä tekeytyä jääkaapissa vähintään muutama tunti tai seuraavaan päivään, mutta meni se näinkin.


Valkosuklaamousse

1 liivatelehti
130 g valkosuklaata
2 dl kuohukermaa
½ dl sokeria
3 keltuaista
2 rkl verigreippimehua

Sulata paloiteltu suklaa vesihauteessa ja laita liivatelehti likoamaan kylmään veteen. Vaahdota kerma ja lisää joukkoon sokeri. Kun suklaa on hieman jäähtynyt, lisää sekaan keltuaiset ja sekoita tasaiseksi.

Kuumenna mehu kiehuvaksi (voit käyttää muutakin mehumakua, tämä oli omasta mielestäni paras makunsa puolesta jääkaapin valikoimista). Sulata liotettu ja kuivaksi puristeltu liivatelehti kuumaan mehuun.

Yhdistä suklaa varovasti kermavaahdon kanssa sekaisin ja lisää mehu-liivateseos ohuena nauhana sekaan. Sekoita massa tasaiseksi, mutta älä sekoita sitä enempää kuin on tarve. Laita jääkaappiin jäähtymään vähintään muutamaksi tunniksi, mieluiten yön yli.


Mukaan koristeeksi paljon marjoja!

Loppuilta sujuikin sitten katsellessa viimeistä Kotikadun jaksoa. Itselleni se oli ensimmäinen ja näin ollen myös viimeinen :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti