11.12.2012

Itsenäisyyspäivä Savoyssa

Muistoissa siinti useamman vuoden takainen itsenäisyyspäivän juhlistaminen, kun aloimme suunnitella hyvän ystäväni kanssa tämän vuoden itsenäisyyspäivää. Eli aloitus jossain hyvässä ravintolassa ykköset päällä ja sieltä jatkaminen Teatteriin virallisiin linnan juhlien jatkoille.

Yksimielinen päätös oli ravintola Savoy eteläesplanadi 17:ssa, jolla on joka vuosi oma itsenäisyyspäivän menunsa. Hinta kolmelle ruokalajille 86 euroa, viidelle 102 euroa. Ilta alkoi yhteisen laittautumisen merkeissä ystäväni luona, josta jatkoimme vielä toisten ystäviemme luokse glögimaljoille ja seuraamaan linnan pukuloistoa tv:stä.

Saavuimme ravintolaan hieman puoli kahdeksan jälkeen. Meille oli katettu pitkä pöytä terassille, josta löytyy ehdottomasti yksi kauneimmista näkymistä Helsingin ravintoloista talvella. Ulkona oli kauniin valkoista ja esplanadin jouluvalaistus teki tunnelmasta taianomaisen. Sisällä oli elävää musiikkia. Valitettavasti aika moni seurueestamme ei päässyt paikalle sairastapausten vuoksi, joten pöytämme jäi puolittain tyhjäksi. Emme antaneet sen häiritä ja varmaan muita ruokailijoita ajatellen tämä oli hyväkin asia, sillä näin ollen emme häirinneet äänekkyydellämme muita niin pahasti, olihan meitä vajaasta osanotosta huolimatta paikalla kuitenkin seitsemän henkeä. Ennen aterioinnin aloittamista Savoyn keittiömestari Kari Aihinen saapui kohteliaasti toivottamaan meidät tervetulleeksi.

Keittiön tervehdyksenä pieni tartar.

Seurueemme miespuoliset ruokailijat olivat erittäin kiinnostuneita Savoyn perinteisestä Vorschmakista, jota on aina saatavilla, vuoden ympäri. Se ei sisältynyt varsinaiseen menuun, mutta saimme tilattua sitä kaikille "pienet" maisteluannokset kolmen tilaamamme ruokalajin lisäksi. Annoksessa riitti yllin kyllin syötävää, mutta harvalta sitä jäi paljonkaan lautaselle. Eli vorschmakin lisäksi annoksesta löytyi oikeoppisesti lisukkeina perunaa, punajuurta, suolakurkkua ja smetanaa.


Varsinainen alkuruoka oli savustettua silakkaa, mallasleipävanukasta ja vihannespikkelssiä. Maukasta ja erittäin kaunista annosta komppasi hyvin Alsacelainen Domaine Ostertag Riesling.

Leipiä oli kolmea eri sorttia: näkkäriä, porkkanaleipää sekä  sämpylää.

Pääruoaksi sai valita kalaa tai riistaa. Kalan ystävänä päädyin tietenkin kalaan, joka oli tällä kertaa paistettua kuhaa. Ihanan rapeapintaiseksi paistettu kuha oli saanut kaverikseen Skånen-kukkakaalia, jokiravunpyrstöä ja tillikastiketta. Kastike oli täyteläisen tummaa ja syvensi makuja entuudestaan.
Viininä Saksan Badenista Franz Keller Franz Anton Grauburgunderia.


Riistana oli Saksalaista villiporoa, metsäsieniä ja meirami-hollandaisea. Annos keräsi runsaasti kiitoksia ja oli erittäin pidetty. Kaveriksi oli valittu Bordeauxista kotoisin oleva Tourelles se Longueville.

Tähän väliin olisi tullut kotimaisia juustoja jos olisimme päätyneet viiden ruokalajin menuhun. Vatsamme alkoivat olemaan jo niin täynnä, että taisimme kaikki olla ihan tyytyväisiä kolmen ruokalajin valintaan.

Ennen jälkiruokaa pienenä väliraikastajan sorbettia


Jälkiruoka oli yksi illan kohokohdista: päärynä-kaurahyvettä ja inkiväärijäätelöä. Hyveen seurana olleet tuoreet päärynäpalaset toivat muuten niin täyteläiseen annokseen raikkautta ja mukavaa rapsakkuutta toi jäätelön ympärillä olleet tomusokerissa pyöritetyt keksitikut. Kuvan oton jälkeen lautaselle kaadettiin vielä kastiketta, joten syömistä riitti yllinkyllin. Vaikka napa paukkuikin jo tässä vaiheessa annos tuli imuroitua viimeistä piirua myöten.


Kahvin kanssa tarjoiltiin vielä mukavan rapsakkaa ja täyteläistä vadelmalla viimeisteltyä tummasuklaata.
Kaiken kaikkiaan odotukset täyttyivät jälleen kerran ja näillä eväillä oli hyvä jatkaa iltaa vielä loistavassa seurueessa 95-vuotiaan Suomen kunniaksi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti