5.2.2013

Täydelliset Runebergin tortut


Meinasi ihan unohtua blogata maailman paras Runebergin torttu ohje! 


Kokeilin monta vuotta erilaisia ohjeita, kunnes löysin viime vuonna ehdottoman suosikkini. Tällä ohjeella tortuista tulee muhkeita, makeita ja kosteita (okei, niitä pitäisi kai kutsua virallisesti Frederikan tortuksi, sillä oikeasti Runebergin tortut ovat kostuttamattomia. Frederikat kostutettaisiin tosin sokeriveden ja rommin seoksella, mutta samapa tuo.. Opin tämän lukiessani päivän Hesarista juttua aiheesta .) Jos ohjeesta haluaa alkoholittoman, kuorrutukseen tulevan punssin voi korvata esim. karvasmanteliaromilla tai käyttää kostutukseen pelkästään omenamehua.

Ohje on Olivia-lehdessä ilmestyneestä ruokaohjeiden sarjasta, joista koottiin sittemmin viime vuonna kokonainen kirjakin - nimeltään luonnollisesti Täydellinen ohje. Totta puhuen kaikki ohjeet, joita olen kokeillut kyseisestä sarjasta, ovat olleet täydellisiä.


Runebergin tortut
8 leivosta

180 g huoneen lämpöistä voita
2 dl sokeria
2 kananmunaa
1 tl karvasmanteliaromia
2 dl manteleita
10 paksua piparkakkua
1 dl korppujauhoja
2 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta

Vuokien voitelu
1-2 rkl voita

Kostutusliemi
1 ½ dl vettä
½ dl punssia
3 rkl sokeria

Kuorrutus
8 rkl vadelmamarmeladia tai –hilloa
1 dl tomusokeria
2 tl sitruunamehua tai vettä

Kuumenna uuni 180-asteiseksi. Jauha mantelit ja piparkakut. Sekoita joukkoon korppujauhot, vehnäjauhot ja leivinjauhe. (Jauha mantelit ja piparimurut monitoimikoneen leikkuuterällä tai rouhi veitsellä. Muruseos saa jäädä karkeaksi.)

Vatkaa voi ja sokeri. Lisää munat yksitellen ja vatkaa hyvin. Mausta karvasmanteliaromilla. Lisää kuivat aineet vaahtoon ja sekoita mahdollisimman nopeasti tasaiseksi.
Voitele kahdeksan muottia. Aseta ne leivinpaperin päälle uunipellille. Nostele taikinaa vuokiin niin, että niihin jää kolmasosa tyhjää. Tasoita. Kypsennä uunissa noin 35 minuuttia.
Kun tortut ovat jäähtyneet, nosta muotit niiden ympäriltä. Anna jäähtyä mielellään seuraavaan päivään.
Sekoita kostutusliemi. Valuta lientä leivosten päälle reilusti. Nostele torttujen päälle lusikallinen marmeladia. Sekoita tomusokeri ja sitruunamehu. Valuta tahnaa hillosilmän ympärille.


Kriittiset vaiheet

Raaka-aineiden on oltava huoneenlämpöisiä. Kylmä voi ei vatkaannu. Kylmät munat kovettavan voin, ja taikina juoksettuu. Jos näin käy, pieni määrä jauhoja tasoittaa rakenteen.

Jos käytät muita keksejä kuin piparkakkuja, mausta taikina puolikkailla teelusikallisilla kanelia ja kardemummaa.

Valmistusaika
45 minuuttia + tekeytyminen vähintään 2 tuntia.

Vaikeusaste
Helppo.

Tarjoilu
Parhaimmillaan seuraavana päivänä.

Avec
Helmi-arrakki punssi sekä kahvi.

PRO-VINKKI

Konditoriat eivät yleensä käytä murusia torttuihin, koska niistä halutaan tasalaatuisia. Sen sijaan käytetään kuorellisia manteleista rouhittua murua. Ekbergin tortut maustetaan alkuperäisen reseptin mukaan sitruunaöljyllä ja appelsiininkuorella ja nostatetaan hirvensarvisuolalla.

Käytä normaalisuolaista voita. Suola antaa makua ja voi tekee rakenteesta murean.

Sekoita voi ja sokeri vain kevyesti. Jos vaahto on liian kovaa, taikina kuohuu muottien yli ja rakenteesta tulee liian höttöinen.

Voin hera tarttuu ja palaa helposti kiinni muottiin. Parhaan paistotuloksen saat, kun voitelet vuoat kirkastetulla voilla.

Poista muotit 10 minuuttia uunista ottamisen jälkeen. Jäähtyneen tortun ympäriltä muottia on vaikea irrottaa ja leivos hajoaa helposti.

Kostuta tortut päivän vanhoina, niin ne pysyvät parhaiten kasassa. Kostutusliemen on oltava lämmintä, jotta torttu kostuu tasaisesti. Runebergin torttu paranee vanhetessaan ja alkoholi lisää säilyvyyttä

3 kommenttia:

  1. Moi! Postaus on toki jo vanha, mutta aihe ajankohtainen. :) Osaatko yhtään arvioida, paljonko tuo "10 paksua piparkakkua" on? Ehdottomasti kuulostaa kokeilemisen arvoiselta ohjeelta, mutta voihan vitsit näen punaista tuollaisista epämääräisyykistä... Ja vielä pitäisi olla täydellinen ohje! :D

    VastaaPoista
  2. Minä laitoin piparkakkurouhetta suurinpiirtein 2dl. Onnistui hyvin.
    Henki meinasi mennä kun pistin suuhuni teelusikallisen katvasmanteliöljyä 😀

    VastaaPoista
  3. Minä laitoin piparkakkurouhetta suurinpiirtein 2dl. Onnistui hyvin.
    Henki meinasi mennä kun pistin suuhuni teelusikallisen katvasmanteliöljyä 😀

    VastaaPoista