Meinasi ihan unohtua blogata maailman paras Runebergin torttu ohje!
Kokeilin monta vuotta erilaisia ohjeita, kunnes löysin viime vuonna ehdottoman suosikkini. Tällä ohjeella tortuista tulee muhkeita, makeita ja kosteita (okei, niitä pitäisi kai kutsua virallisesti Frederikan tortuksi, sillä oikeasti Runebergin tortut ovat kostuttamattomia. Frederikat kostutettaisiin tosin sokeriveden ja rommin seoksella, mutta samapa tuo.. Opin tämän lukiessani päivän Hesarista juttua aiheesta .) Jos ohjeesta haluaa alkoholittoman, kuorrutukseen tulevan punssin voi korvata esim. karvasmanteliaromilla tai käyttää kostutukseen pelkästään omenamehua.
Ohje on Olivia-lehdessä ilmestyneestä ruokaohjeiden sarjasta, joista koottiin sittemmin viime vuonna kokonainen kirjakin - nimeltään luonnollisesti Täydellinen ohje. Totta puhuen kaikki ohjeet, joita olen kokeillut kyseisestä sarjasta, ovat olleet täydellisiä.
Ohje on Olivia-lehdessä ilmestyneestä ruokaohjeiden sarjasta, joista koottiin sittemmin viime vuonna kokonainen kirjakin - nimeltään luonnollisesti Täydellinen ohje. Totta puhuen kaikki ohjeet, joita olen kokeillut kyseisestä sarjasta, ovat olleet täydellisiä.
Runebergin tortut
8
leivosta
180 g huoneen lämpöistä voita
2 dl sokeria
2 kananmunaa
1 tl karvasmanteliaromia
2 dl manteleita
10 paksua piparkakkua
1 dl korppujauhoja
2 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
Vuokien
voitelu
1-2 rkl voita
Kostutusliemi
1 ½ dl vettä
½ dl punssia
3 rkl sokeria
Kuorrutus
8 rkl vadelmamarmeladia tai –hilloa
1 dl tomusokeria
2 tl sitruunamehua tai vettä
Kuumenna uuni 180-asteiseksi. Jauha
mantelit ja piparkakut. Sekoita joukkoon korppujauhot, vehnäjauhot ja
leivinjauhe. (Jauha mantelit ja piparimurut monitoimikoneen leikkuuterällä tai
rouhi veitsellä. Muruseos saa jäädä karkeaksi.)
Vatkaa voi ja
sokeri. Lisää munat yksitellen ja vatkaa hyvin. Mausta karvasmanteliaromilla. Lisää
kuivat aineet vaahtoon ja sekoita mahdollisimman nopeasti tasaiseksi.
Voitele
kahdeksan muottia. Aseta ne leivinpaperin päälle uunipellille. Nostele taikinaa
vuokiin niin, että niihin jää kolmasosa tyhjää. Tasoita. Kypsennä uunissa noin
35 minuuttia.
Kun tortut ovat
jäähtyneet, nosta muotit niiden ympäriltä. Anna jäähtyä mielellään seuraavaan
päivään.
Sekoita kostutusliemi. Valuta lientä
leivosten päälle reilusti. Nostele torttujen päälle lusikallinen marmeladia.
Sekoita tomusokeri ja sitruunamehu. Valuta tahnaa hillosilmän ympärille.
Kriittiset
vaiheet
Raaka-aineiden on oltava
huoneenlämpöisiä. Kylmä voi ei vatkaannu. Kylmät munat kovettavan voin, ja
taikina juoksettuu. Jos näin käy, pieni määrä jauhoja tasoittaa rakenteen.
Jos käytät muita keksejä kuin
piparkakkuja, mausta taikina puolikkailla teelusikallisilla kanelia ja
kardemummaa.
Valmistusaika
45 minuuttia + tekeytyminen vähintään 2
tuntia.
Vaikeusaste
Helppo.
Tarjoilu
Parhaimmillaan seuraavana päivänä.
Avec
Helmi-arrakki punssi sekä kahvi.
PRO-VINKKI
Konditoriat eivät yleensä käytä murusia
torttuihin, koska niistä halutaan tasalaatuisia. Sen sijaan käytetään
kuorellisia manteleista rouhittua murua. Ekbergin tortut maustetaan
alkuperäisen reseptin mukaan sitruunaöljyllä ja appelsiininkuorella ja
nostatetaan hirvensarvisuolalla.
Käytä normaalisuolaista voita. Suola
antaa makua ja voi tekee rakenteesta murean.
Sekoita voi ja sokeri vain kevyesti. Jos
vaahto on liian kovaa, taikina kuohuu muottien yli ja rakenteesta tulee liian
höttöinen.
Voin hera tarttuu ja palaa helposti
kiinni muottiin. Parhaan paistotuloksen saat, kun voitelet vuoat kirkastetulla
voilla.
Poista muotit 10 minuuttia uunista
ottamisen jälkeen. Jäähtyneen tortun ympäriltä muottia on vaikea irrottaa ja
leivos hajoaa helposti.
Moi! Postaus on toki jo vanha, mutta aihe ajankohtainen. :) Osaatko yhtään arvioida, paljonko tuo "10 paksua piparkakkua" on? Ehdottomasti kuulostaa kokeilemisen arvoiselta ohjeelta, mutta voihan vitsit näen punaista tuollaisista epämääräisyykistä... Ja vielä pitäisi olla täydellinen ohje! :D
VastaaPoistaMinä laitoin piparkakkurouhetta suurinpiirtein 2dl. Onnistui hyvin.
VastaaPoistaHenki meinasi mennä kun pistin suuhuni teelusikallisen katvasmanteliöljyä 😀
Minä laitoin piparkakkurouhetta suurinpiirtein 2dl. Onnistui hyvin.
VastaaPoistaHenki meinasi mennä kun pistin suuhuni teelusikallisen katvasmanteliöljyä 😀