30.1.2013

P, niinku Pan-, niinkuin Pannacotta!

Helppo. Hyvä. Hieno. Kolmen H:n kombo.

Ihana pannacotta (tai suomalaisemmin vanilja-kermahyytelö) on ollut jo vuosia perheeni vakiosuosikkeja, joka on helposti muunneltavissa myös suklaiseksi aina valkoisesta tummaan suklaaseen tai vaikka marjoilla. 


Niitä ei edes välttämättä tarvi lisätä itse hyytelöön, vaan kastikkeen ominaisuudessa kukin voi lisätä mitä haluaa - mikäli sikäli tuntuu siltä, että jotain pitäisi lisätä. Eli marjoista saa tehtyä hyviä kastikkeita tai niitä voi tarjoilla tuoreena sellaisenaan. Kirpeät marjat tuovat loistavaa kontrastia muuten niin makealle ja kermaiselle jälkiruolle. Jos tekee kastikkeen esim. vadelmista, pieni liraus sitruuna- tai limemehua antaa mukavaa potkua.

Tällä kertaa tarjoilin pannacotan tuoreiden punaviinimarjojen, mustikoiden ja kinuski- ja/tai suklaakastikkeen kera. Siis varsinaista terveysruokaa.

Alkuperäinen ohje on vuonna 2003 ilmestyneestä HS:n Ruokatorstai nimisestä kirjasta, jonka on tehnyt Eeva Salonen. Kirja sai nimensä ennen Helsingin Sanomissa ilmestyvän ruokaosion Ruokatorstain mukaan, mutta nykyään kyseinen julkaisu tunnetaan nimellä Ruoka & Viini. Olen löytänyt tästä kirjasta ihan tuhottomasti loistavia ohjeita, joista monet ovat tulleet jäädäkseen vakiorepertuaariini. Tosin kaikenlaista sitä on tässä kymmenessä vuodessa jo tultu kokeiltua.


Pannacotta

(n. 6 annosta)

1 vaniljatanko
4 dl kuohukermaa
1 dl maitoa
½ dl sokeria
4 liivatelehteä

1. Halkaise vaniljatanko ja raaputa siemenet kattilaan. Sekoita joukkoon kerma ja maito. Kuumenna hitaasti kiehumispisteeseen. Lisää sokeri ja anna liueta. 

2. Sulata joukkoon liivatelehdet. Niitä ei tarvitse liottaa ensin. 

3. Nosta kattila liedeltä ja aseta kylmään veteen. Sekoita, kunnes seos alkaa hieman jähmettymään. 

4. Jaa seos neljään-viiteen, tai yhteen isoon annosvuokaan ja pane viileään jähmettymään vähintään 4 tunniksi (mieluiten yön tai koko päivän yli, voit erittäin hyvin valmistaa myös edellisenä päivänä).Ei kommentteja:

Lähetä kommentti