12.2.2013

Laskiaisruokaa

En ole koskaan ollut mikään suuri hernekeiton ystävä. Mutta ajattelin että se voi olla vaan yksi niistä päähänpinttymistä joita lapsena tuli tehtyä (kuten monen muunkin ruoka-aineen tai -lajin kanssa), niin sille oli suotava uusi mahdollisuus. Lisäksi kun laskiaispullat jäivät tänä vuonna leipomatta, tässä on kuitenkin vähän perinteistä laskiaisruokaa.

Päätin lähteä liikkeelle kuitenkin hieman hienostuneemmasta versiosta, eli Crème Ninonista. Se on toisin sanoen hernekeittoa, mutta soseutettuna, jalostettuna kuohuviinillä ja tarjoiltu hyvin löysäksi vaahdotetun kerman kanssa. Tämä ohjeen löysin Hans Välimäen keittokirjasta "Ruokaa Hansin tapaan" vuodelta 2010.

Keitto sopii hyvin niin alkuruoaksi, kuin pääruoaksikin.

Rapeaksi paistettu pekoni toi mukavaa suuntuntumaa, mutta jos haluaa kasvisversion, pelkät (paahdetut) kurpitsan siemenet toimivat hyvin. Muokkasin ohjetta hieman, ne kohdat on merkitty tähdillä.




Hernekeitto Crème Ninon
Crème de petits pois

Crème Ninon kuuluu hernekeittojen aateliin. Kesällä keiton voi tehdä tuoreista herneistä, mutta talvella pakasteherneet käyvät yhtä hyvin. Rapeaksi paistettu pekoni antaa hienon säväyksen tuoreiden herneiden luontaiselle makeudelle.

Ainekset
500 g tuoreita tai pakasteherneitä
1 pieni peruna
2 salottisipulia (3 jos kovin pieniä)
1 valkosipulinkynsi
1 rkl voita
7 dl (kasvis- tai) kanalientä
suolaa
valkopippuria
1 dl kermaa
tilkka kuohuviiniä

Tarjoiluun
2 viipaletta pekonia
(3 rkl kurpitsan siemeniä)

Riivi herneet jos käytät tuoreita. Kuori ja kuutioi peruna. Kuori ja hienonna sipulit ja valkosipulinkynsi. Sulata voi kattilassa ja kuullota hetki sipuleita, sekoita joukkoon perunakuutiot ja kypsennä hetki. Lisää tuoreet tai jäiset herneet, kana- tai kasvisliemi, suola ja pippuri ja anna hautua noin 15 minuuttia, eli kunnes herneet ovat pehmenneet.

Leikkaa pekoni ohuiksi suikaleiksi ja paista rapeiksi kuumalla pannulla; sekoita lopuksi joukkoon kurpitsansiemenet. *

Soseuta keitto tasaiseksi sauvasekoittimella tai tehosekoittimessa, kaada siivilän läpi toiseen kattilaan ja kuumenna kiehumispisteeseen. **

Juuri ennen tarjoilua vaahdota kerma kevyesti ja sekoita keiton joukkoon yhdessä kuohuviinitilkan kera. Lisää pinnalle pekonisuikale-kurpitsansiemenseos ja tarjoa heti.


*Itse en käyttänyt siemeniä koska tarjoilin keiton täysjyvä patongin kanssa. Lisäksi annoin paistetun pekonin levätä hetken paiston jälkeen talouspaperilla, niin niistä valui liiat rasvat pois.

** Soseutin keiton hyvin huolellisesti sauvasekoittimella, joten jätin siivilöinti vaiheen väliin.

(Alkuperäinen ohje: Ruokaa Ranskasta Hansin tapaan, H. Välimäki. WSOY 2010.)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti