Päätin lähteä liikkeelle kuitenkin hieman hienostuneemmasta versiosta, eli Crème Ninonista. Se on toisin sanoen hernekeittoa, mutta soseutettuna, jalostettuna kuohuviinillä ja tarjoiltu hyvin löysäksi vaahdotetun kerman kanssa. Tämä ohjeen löysin Hans Välimäen keittokirjasta "Ruokaa Hansin tapaan" vuodelta 2010.
Keitto sopii hyvin niin alkuruoaksi, kuin pääruoaksikin.
Rapeaksi paistettu pekoni toi mukavaa suuntuntumaa, mutta jos haluaa kasvisversion, pelkät (paahdetut) kurpitsan siemenet toimivat hyvin. Muokkasin ohjetta hieman, ne kohdat on merkitty tähdillä.
Hernekeitto
Crème Ninon
Crème de petits pois
Crème Ninon kuuluu hernekeittojen
aateliin. Kesällä keiton voi tehdä tuoreista herneistä, mutta talvella
pakasteherneet käyvät yhtä hyvin. Rapeaksi paistettu pekoni antaa hienon
säväyksen tuoreiden herneiden luontaiselle makeudelle.
Ainekset
500 g tuoreita tai pakasteherneitä
1 pieni peruna
2 salottisipulia (3 jos kovin pieniä)
1 valkosipulinkynsi
1 rkl voita
7 dl (kasvis- tai) kanalientä
suolaa
valkopippuria
1 dl kermaa
tilkka
kuohuviiniä
Tarjoiluun
2 viipaletta pekonia
(3 rkl kurpitsan
siemeniä)
Riivi herneet
jos käytät tuoreita. Kuori ja kuutioi peruna. Kuori ja hienonna sipulit ja
valkosipulinkynsi. Sulata voi kattilassa ja kuullota hetki sipuleita, sekoita
joukkoon perunakuutiot ja kypsennä hetki. Lisää tuoreet tai jäiset herneet,
kana- tai kasvisliemi, suola ja pippuri ja anna hautua noin 15 minuuttia, eli
kunnes herneet ovat pehmenneet.
Leikkaa pekoni
ohuiksi suikaleiksi ja paista rapeiksi kuumalla pannulla; sekoita lopuksi
joukkoon kurpitsansiemenet. *
Soseuta keitto tasaiseksi
sauvasekoittimella tai tehosekoittimessa, kaada siivilän läpi toiseen kattilaan
ja kuumenna kiehumispisteeseen. **
Juuri ennen
tarjoilua vaahdota kerma kevyesti ja sekoita keiton joukkoon yhdessä
kuohuviinitilkan kera. Lisää pinnalle pekonisuikale-kurpitsansiemenseos ja
tarjoa heti.
*Itse en
käyttänyt siemeniä koska tarjoilin keiton täysjyvä patongin kanssa. Lisäksi
annoin paistetun pekonin levätä hetken paiston jälkeen talouspaperilla, niin niistä
valui liiat rasvat pois.
** Soseutin
keiton hyvin huolellisesti sauvasekoittimella, joten jätin siivilöinti vaiheen
väliin.
(Alkuperäinen ohje: Ruokaa Ranskasta
Hansin tapaan, H. Välimäki. WSOY 2010.)
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti