8.1.2013

Karpalopavlova


Jouluaattoina tulee syötyä aina (vähän liiankin) hyvin. Aamiaisesta asti saa kauhoa riisipuuroa ja nauttia palanpainikkeeksi vielä limppua, joulutorttuja, pipareita ja glögiä. Illan tullen varsinaiseen joulupöytään päästessä on aika löystää vyötä vielä hieman ja nauttia kaikista ihanista herkuista, joita tarjoillaan lähinnä tuona ainoana päivänä vuodessa.

Näin ollen jälkiruoan ei tarvitse olla mitään kauhean raskasta. Tänä vuonna sain idean tehdä pitkästä aikaa pavlovaa. Kotivinkin jouluherkut 1/2012 innoitti virittämään herkkua hieman jouluisempaan suuntaan. Marengin ja kermavaahdon päälle tulee nimittäin kanelilla maustettua kinuskia ja mikäs sen parempi kirsikka kakun päälle kuin tomusokerissa kieritellyt jäiset karpalot! Aivan mahdottoman ihana yhdistelmä. Ohjeesta pitäisi syntyä syötävää  kuudelle, mutta suosittelisin varautumaan siihen että pavlova loppuu kesken. Kannattaa siis tehdä 1½-kertainen tai kaksinkertainen määrä.


Karpalopavlova

4 kananmunan valkuaista
hyppysellinen suolaa
1 tl maissitärkkelystä
2 dl tomusokeria
nokare voita leivinpaperin voiteluun

Täyte:


2 dl kuohukermaa
3/4 dl ranskankermaa
½ dl sokeria
ripaus kanelia
1-2 dl jäisiä karpalota
tomusokeria

1. Kuumenna uuni 125-asteiseksi. Ota leivinpaperi ja piirrä siihen halkaisijaltaan 24 sentin ympyrä. Pane paperi toisinpäin uunipellille, jolloin ympyrän ääriviivat näkyvät läpi. Voitele ympyräkohta kevyesti.


2.  Ota puhdas, kuiva kulho. (Älä käytä kuitenkaan muovista kulhoa, niiden pintaan jää huomaamatta usein rasvaa edellisistä käyttökerroista.) Erottele kulhoon munista valkuaiset. Varo, ettei yhtään keltuaista joudu valkuaisten joukkoon, koska silloin valkuaiset eivät vaahtoudu. 
Vaahdota valkuaiset sähkövatkaimella ja lisää suola vatkaamisen aikana. Sekoita maissitärkelys tomusokeriin ja lisää seos pienissä erissä valkuaisvaahtoon koko ajan vatkaten. Kun vaahto on kiinteää ja pysyy kulhossa, vaikka sen kääntäisi ylösalaisin, marenki on valmista.

3. Pursota tai levitä vaahto pehmeästi lusikalla ja nuolijalla leivinpaperille ympyrän sisälle. Muotoile keskelle matalampi kohta täytettä varten. Nosta marenkipohja uunin alaosaan ja paista noin 1½ tuntia. Jäähdytä ennen täytteiden lisäämistä.

4. Kun marenki on uunissa, kierittele jäiset karpalot tomusokerissa ja laita takaisin pakastimeen vähintään tunniksi.

5. Valmista kanelikinuski. Kuumenna kattilassa ½ dl kuohukermaa ja lisää siihen ½ dl sokeria. Sekoita ja anna kuplia muutaman kerran. Vähennä lämpöä ja keitä kinuskia kasaan 10-15 minuuttia. Sekoita kaneli kinuskin joukkoon. Nosta kattila sivuun odottamaan pohjan valmistumista ja lämmitä uudestaan juuri ennen pavlovan täyttöä, jotta kinuski notkistuu. (Vaihtoehtoisesti kinuskin voi keittää myös kondensoidusta maidosta. Tarvittavaan määrään riittää puoli purkkia.)

6. Vatkaa loput kermasta jämäkäksi vaahdoksi ja kääntele joukkoon ranskankerma. Kun marenkipohja on valmis ja jäähtynyt, levitä kermavaahto varovasti marengin päälle. Lusikoi kerman päälle kanelikinuskia ja koristele keollisella tomusokerikarpaloita. Tarjoile heti.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti