31.10.2012

Quiche Lorrainea porukoiden illallisviettoihin

Quiche Lorraine eli juustopiiras on ranskalaisten piirakoiden aatelia. Helppoa ja hyvää!

Valitsinkin sen viime viikolla tehtäväkseni, kun äitini soitti ja kysyi josko haluaisin tehdä jotain suolaista purtavaa illanviettoon, jonne he ovat kutsuneet ystäviään kylään.

Perustarvikkeet minulta jo löytyikin kotoa, joten kaupasta ei tarvinnut hakea kuin pekonia ja juustoa. Mielestäni tähän piirakkaan olisi voinut lisätä vielä vähän kuullotettua sipulia, mutta hyvää se oli näinkin. 
Pienen kiireen vuoksi käytin valmista pohjaa, mutta se sopi tähän oikein hyvin, eikä eroa itse tehtyyn edes huomannut.
Jos taikinan haluaa tehdä itse, niin siihen ei tarvitse kuin 100 grammaa voita, 3 dl vehnäjauhoja ja ½ dl vettä. Voi nypitään jauhojen kanssa murumaiseksi seokseksi ja sitten sinne lisätään vesi ja koko massa sekoitetaan tasaiseksi taikinaksi. Taikina on hyvä laittaa täytteen valmistuksen ajaksi kylmään.

Itseltäni pohja taikinaa jäi vielä sen verran yli, että sain tehtyä siitä itselleni lisäksi pienen mini-Quichen (kuvassa), sekä koristelemaan sen taikinaristillä ja isomman piirakan koristelin taikinasta tehdyillä sydämillä. Ennen uuniin laittoa sudin päälle laitetut koristeet munalla kauniin kiillon saamiseksi.



Pohja

pakaste piirakkapohja

Täyte

120 g fileepekonia
1 pussi (150 g) Emmental raastetta
3 munaa
2 dl kuohukermaa
1 dl maitoa
n. ½ tl suolaa
n. ½ tl mustapippuria
n. ½ dl kuivattua (tai tuoretta) persiljaa

Valmistusohje

Voitele vuoka (Ø n. 27 cm). Vuoraa se sulatetulla taikinalla.

Paista suikaloitu pekoni pannulla. Levitä pekoni piirakan pohjalle ja yhdistä täytteen loput aineet lukuunottamatta pientä kourallista juustoraastetta. Kaada vuokaan ja ripottele loput juustoraasteesta piirakan päälle.

Paista uunin keskiosassa 200 asteessa n. 30 min. Tarjoile raikkaan salaatin kanssa.


(Alkuperäisen ohjeen josta tämän mukailin löysin edesmenneestä Valion Kerma-lehdestä 4/2007.)




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti